HAVERFORD HAWKS JA VIIKINGIT JÄÄKIEKKO RY:N CULTURAL EXCHANGE PROGRAM

 

2022 - Exchange Ilmoittautuminen

2018 - Viikingit 05 Philadelphiassa

2017 - Haveford Hawks Suomessa

2016 - Viikingit 03 Philadelphiassa

2015 - Haverford Hawks Suomessa

2014 - Viikingit 01 Philadelphiassa

 

 

Viikingit jääkiekko Ry ja Yhdysvaltalainen Haverford Hawks ovat tehneet kulttuuri- ja pelaajavaihto -yhteistyötä jo pitkään. Ensimmäinen vaihto tapahtui vuonna 1999. Vuosien saatossa vaihto on vakiintunut osaksi seurojen ja ikäryhmien tapahtumia. Joukkueet tekevät tätä vaihtoa varten varainhankintaa mm. turnausten muodossa. Yhdysvalloissa vaihtoa varten on perustettu säätiö joka tukee ja palkitsee vaihtoon osallistujia.

Viikingit / Hawks Cultural Exchange sai alkunsa sattuman kautta vuonna 1998 Yhdysvaltojen Philadelphian esikaupunkialueella. Pertti Rinta-Panttila ja hänen perheensä oli juuri muuttanut Yhdysvaltojen Philadelphiaan Helsingistä. Hänen poikansa Antti pelasi Suomessa Viikingeissä ja isä toimi joukkueen huoltajana. Perhe muutti Philadelphiaan työn perässä. Perheen poika Antti siirtyi pelaamaan Haverford Hawksien Pee Wee  joukkueeseen. Rinta-Panttilan perheen vieraana oli joululomalla Antin ystävä Suomesta. Molemmat pelasivat jääkiekkoa paikallisen koulun turnauksessa yhdessä muiden Hawks pelaajien kanssa. Turnauksen aikana katsomossa, herra John Wert ja Pertti oli miettinyt, mitä jos Antin koko entinen joukkue Suomesta osallistuisi Hawksien perinteiseen kauden päätös turnaukseen. Pertti ja Haverford Hawksien puheenjohtaja John Wert tekivät VHS-kasetille kutsun jonka he lähettivät Suomeen viikkareiden 1986 syntyneiden ikäryhmälle. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin keväällä 1999 Viikingit-86 joukkue matkusti Yhdysvaltoihin Joe Moran Memorial turnaukseen Hawksien vieraaksi.

Vaihdon kaava menee yksinkertaisuudessaan siten, että Viikinkien D1-ikäryhmä (13-vuotiaat) menevät Philadelphiaan Hawksien vieraaksi ja vastaavasti seuraavana vuonna Hawksien Pee Wee / Bantam ryhmä saapuu Suomeen Philadelphiassa vierailleen Viikinkien ikäryhmän vieraaksi.

Pojat asuvat isäntä joukkueen perheissä pareittain koko matkan ajan. Vaihto kestää noin kymmenen päivää ja ajankohta on Yhdysvaltojen kevätloman aikaan Maalis-Huhtikuun taitteessa. Vaihto huipentuu aina isäntämaan järjestämään turnaukseen. Vaihdon ohjelma on vakiintunut vuosien saatossa, mutta oleellisin ei. Suomessa kaikki tehdään suomalaisella tavalla suomalaista kulttuuria sivuten ja vastaavasti Yhdysvalloissa heidän tavalla. Suomessa Hawksien pelaajien ehdoton suosikki on ollut salibandy ja Philadelphiassa polvilätkä. Jo ensimmäisten päivien jälkeen pelaajat ovat olleet keskenään aivan kuin he olisivat tunteneet toisensa jo vuosia.

Vaihdon tarkoituksena ei ole pelkkä jääkiekon harjoittelu ja pelaaminen. Luonnollisesti jääkiekko on yksi iso osa vaihtoa yhdistävänä tekijänä. Vaihdon kautta pelaajat oppivat toistensa kieltä sekä tutustuvat kahden eri maan hienoon kulttuuriin. Lisämausteena jääkiekon osalta on Pohjoisamerikkalaisen ja eurooppalaisen jääkiekon välinen kulttuuriero niin sääntöjen kuin tapojenkin kohdalla. Tärkein anti vaihdolla on kuitenkin kestävät ja uudet ystävyyssuhteet. Viikingit / Hawks Exchange on alustanut kestäviä ystävyyssuhteita niin pelaajien kuin pelaajien perheiden kesken.

Viereisestä valikosta löydät viimeisimmät Exchange vaihtojen matka- sekä kuvaraportit. 01-junioreiden vierailusta Philadelphiaan voi lukea enemmän Viikingit rapakon takana -matkablogista ja vanhemmista Exchange vaihdoista löytyy myös muutama video Youtubesta: 


www.youtube.com/watch?v=IDoELINi1UM  


www.youtube.com/watch?v=9xT85V3fZss